Małe „co nie co” do przegryzienia
Łatwe pierniczki na Święta Bożego Narodzenia - przepis.
Pierniki (Pffeferkuch, Lebkuchen, Gingerbread) nieodłacznie kojażą sie ze świetami Bożego Narodzenia. Podstawa tych ciasteczek: przyprawy korzenne i miód
Swoją własną nazwę - „piernego” ciasta zawdzięczają dodatkom aromatycznych, korzennych przypraw.
Dlaczego pierniki?
Pierniki były wypiekane w budynkach bogatych ludzi, jacy mogli sobie zezwolić na wykorzystanie zamorskich przypraw oraz bakalii oraz to w znacznej ilosci.
Równiez ze wzgledu na zawartość m. inn imbiru pierniki były traktowane jak srodek leczniczy - na odpornosć, przeziębienie, dylematy trawienne.
Idealna słodka przekąska o długim terminie przydatności.
Wypróbowany przepis na pierniczki bożonarodzeniowe
Przepisy perfekcyjne, zażają się rzadko a proste przepisy perfekcyjne to unikat. Poniżej unikat, nr 1 w skali norm na pierniczki, bowiem pierniczki upieczone według tego przepisu są miękkie bezpośrednio po upieczeniu [nie powinny leżakować ażeby nadawać się do spozycia bez lęki o połamanie zębów) jak i zachowuja świeżośc przez wiele tygodni.
Składniki na pierniczki
- 125 g tłuszczu - margaryny bądź masła,
- 0,5 kg mąki
- 2 jajka
- pół łyżeczki sody
- przyprawy korzenne wg. uznania, w wypadku gotowych mieszanek przypraw warto przyjżeć się skladowi. Bardzo często zakupujemy dużo cukru a tylko trochę przypraw
- Potrzebne: formeki do wycinania, blachy, papier do pieczenia, lukry.
Wyrabiamy ciasto na pierniczki
Tłuszcz rozpuścic i wystudzić. Zagnieść wszytkie składniki. Odstawic na godzine do lodówki.
Jak upiec pierniczki?
Ciasto wałkujemy - zależnie od preferencji na przeciętnie ewentualnie totalnie cienko - zaleznie od konkretnej grubości trzeba będzie dobrać długość czasu pieczenia.
Przygotowane pierniczki układamy na papierze do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180stopni C w możliwości góra dół, jeżeli już wstawiamy sporo blach jednoczesnie trzeba ponadto włączyc termoobieg. Cieniutkie pierniczki będą się piekły 3-5 min grubsze odrobinkę dłużej - jeżeli już nasz piekarnik trzyma parametry na pierwszej partiii trzeba skalibrowac preferowany poziom wypieczenia ciasteczek do długosci czasu przebywania w piekarniku.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawic na blaszcze lub jeżeli już blacha będzie nieodzowna na kolejną porcję pierniczków zdjąć i rozłozyc płasko do ostygnięcia.
Po wystudzeniu ozdabiać.